“İtikat Dersleri -1- Bölümü Okumak İçin Buraya Tıklayınız”

“İtikat Dersleri -2- Bölümü Okumak İçin Buraya Tıklayınız”

  • Ahiret Gününe İnanmak

Öldükten sonra dirilip Allah-u Tealâ’nın huzurunda hesaba çekilerek,herkesin yaptığının karşılığını bulacağı ahiret âlemine inanmak,Allah-u Tealâ’ya inanmak gibi zaruri bir meseledir.

Malesef günümüzde müslüman olduklarını söyledikleri halde öldükten sonra dirilmek hakkında şüphesi olanlar vardır.Halbuki bu husus şüphe kaldırmayan iman esaslarından biri olarak “Amentü” de yer almıştır.

Nitekim altı esas sayıldıktan sonra okunan : “Ölümden sonra dirilmek haktır.” cümlesi de ahirete imanın önemine dikkat çekmektedir.

  • Kadere,Hayır ve Şerrin Yaratılmak Bakımından Allah-u Tealâ’dan Olduğuna İnanmak

Kader,Allah’ın sırlarından bir sır olup,bu hususta çok konuşup yorum yapmaya müsait değildir.Ancak her müslümanın şuna inanması gerekmektedir ki,âlemlerin yaratılmasından sonsuza kadar olup bitecek hiç bir şey rastgele olmayıp,her şey Allah-u Tealâ’nın kaderiyle,takdiriyle,ayarlamasıyla,düzenlemesiyle,iradesiyle ve kudretiyle meydana gelmektedir.

Dolayısıyla yaratılmak bakımından hayır da şer de,iyi de kötü de,sevap da günah da Allah tarafındandır.

Ancak Allah-u Tealâ kulun yaptığı hayırdan razı olup şerre rıza göstermemektedir.Böyleyken de imtihan olsun için kulun istediği ve gücünü kullandığı kötülükleri yaratmaktadır.

Mevla Tealâ,kulunu günah işlemeye zorlamayıp,şerleri kulunun irade ve kudretini (istek ve gücünü) kötüye kullanması neticesinde yarattığından,hiçbir şekilde mesul değildir.Kullar ise yaptıklarından sorumlu olacaklardır.

(Cübbeli Ahmet Hoca – İtikat Dersleri Kitabı ; sh.20-21)