Müslümanların katleditlmesine,akıtılan kanlara rağmen Başbakan ERDOĞAN ; ‘DİYALOĞA DEVAM’ dedi.

Başbakan Erdoğan, İspanya ve Türkiye’nin öncülüğünde 2005 yılında kurulan Medeniyetler İttifakı Dostluk Grubu’nun önemine bir kez daha vurgu yaparak dinler arası diyalog açısından bu ittifakın gerekliliğine işaret etti. Başbakan Erdoğan’ın büyük övgüyle bahsettiği ittifakın kuruluşundan sonra şehit edilen Müslüman sayısı azalmadı aksine daha da arttı. Türkiye’de yeşertilmeye çalışılan diyalog çalışmalarının meyvesi zehirli. Bu meyve de maalesef sürekli Müslümanlara zorla yediriliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Biz sevgili Peygamberimizin peygamberliğine iman ettiğimiz gibi, Hz. İsa Aleyhisselam’ın peygamberliğine de iman ederiz, Hz. Musa Aleyhisselam’ın peygamberliğine de iman ederiz. Şerhsiz, şüphesiz iman ederiz. Farklı inançlarda olanlar iman etmeseler de biz iman ederiz. Çünkü bizim ki sipariş üzerine iman değildir, inancımızın gereğidir” dedi.  Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından ”adalet” ana temasıyla düzenlenen İstanbul Küresel Forumu’nun açılışında konuşan Erdoğan, din ve adalet konusundaki görüşleri aktardı.

Erdoğan, ”Biz sevgili Peygamberimizin peygamberliğine iman ettiğimiz gibi, Hz. İsa Aleyhisselam’ın peygamberliğine de iman ederiz, Hz. Musa Aleyhisselam’ın peygamberliğine de iman ederiz. Şerhsiz, şüphesiz iman ederiz. Farklı inançlarda olanlar iman etmeseler de biz iman ederiz. Çünkü bizim ki sipariş üzerine iman değildir, inancımızın gereğidir” dedi.  Başbakan Erdoğan, geçen ay İstanbul’da, farklı inançlara sahip dini önderlerin katılımıyla Orta Doğu’da barışın nasıl sağlanabileceğinin tartışıldığı bir toplantı yapıldığını hatırlatarak, bu toplantıda dini önderlerin, yeni Orta Doğu’nun inşasında bütün dinlerin eşit haklara sahip olacağı konusunda görüş birliğine vardıklarını anlattı.

“Aşırılık hiçbir zaman adalet üretmez”

Bir yandan böyle güzel gelişmeler yaşanırken, diğer taraftan aşırılıkların adeta teşvik edildiğini, aşırılığın hiçbir zaman adalet üretmediğini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu: ”Adalet ancak dengeyle, itidalle, yani orta yol ile sağlanabilir. Biz, bütün dinlerin ve mensuplarının açıkça tahrikinin nefret suçu olarak kabul edilmesini, bunun önüne geçecek tedbirler alınmasını istiyoruz. İfade özgürlüğü ile insanların inançları ve kutsal değerlerinin korunmasını bir arada sağlamanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Medeniyetler çatışması beklentisi içinde olanlara, bunun senaryolarını pazarlayanlara verilecek en güzel cevap işte bu dengeyi sağlayacak formüllerin üretilip hayata geçirilmesidir.

Bildiğiniz gibi bu çerçevede, İspanya ve Türkiye’nin öncülüğünde 2005 yılında başlatılan, bilahare bir BM projesine dönüşen Medeniyetler İttifakı girişimini önemli bir çaba olarak görüyoruz. Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu’nda halihazırda 106 ülke ile 23 bölgesel ve uluslararası kuruluş var. Bunlar buraya üye. Bu haliyle, BM’nin en geniş katılımlı girişimi konumunda bulunan Medeniyetler İttifakı, kültürler ve dinler arası diyalog açısından uluslararası düzeydeki en önemli proje haline geldi.” Erdoğan, İslam karşıtlığı ve yabancı düşmanlığının yol açtığı tehlikeler karşısında, Medeniyetler İttifakı girişiminin daha da güçlendirilmesi için, Dostlar Grubu üyeleriyle birlikte çabalarını kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi. AA